Ce inseamna sterilizare UV - Aquatime.ro

Filtru apa, purificator apa, filtre apa, purificatoare apa

Sorteaza dupa:
Arata:
Filtru apa, purificator apa, filtre apa, purificatoare apa

Calitatea apei in Romania

Din pacate, aproape 90% din casele din tara noastra, datorita lipsei unui plan de dezvoltare urban, sunt fara acces la un sistem de alimentare cu apa centralizat. In acest caz, alimentarea cu apa se face de obicei din fantani forate .
Uneori, chiar si in sistemul centralizat alimentarea cu apa nu este realizata in parametrii optimi astfel incat, nu de putine ori, apa care ne curge la robinet este plina de bacterii, virusi si microorganisme.
In cazul alimentarii din fantani, situatia este si mai incerta, deoarece trebuie avut in vedere faptul ca in acest caz, datorita panzei freatice care are un compartament dinamic – in functie de ce izvoare ajung la maturitate – daca la un moment dat analizele pot fi in limitele legale, ulterior calitatea apei se poate schimba radical prin activarea unui izvor nou purtator de microoorganisme – bacterii, virusi, paraziti.

Cum functioneaza UV?

Razele ultraviolete, se gasesc in spectrul electromagnetic intre lumina vizibila si razele X, si poate fi descrisa ca radiatie invizibila. Pentru a elimina microorganismele, razele UV trebuie practic sa loveasca celula. Energia UV strapunge invelisul exterior al celulei, trece prin corpul celulei si distruge DNA-ul, prevenind reproducerea.

Unitatea de sterilizare UV

Desi 100% rata de eradicare a microorganismelor nu poate fi asigurata, totusi este real atingerea unui procent de 99% cu conditia respectarii anumitor conditii:


Calitatea apei – transmisia luminii UV in apa poate fi impiedicata de prezenta in apa a anumitor contaminanti, astfel incat doza de UV este micsorata simtitor.
Acest contaminanti sunt: turbiditate marita, prezenta fierului peste 0.3mg/l, mangan peste 0.05mg/l, apa dura mai mare de 6 grade germane, articole in suspensie – care se comporta ca un scut in jurul microorganismelor nelasand sa treaca razele UV.

Debitul - toate sistemele UV au un debit maxim si un debit minim constructiv. Daca debitul este prea mare, apa va trece prin sistem fara a avea timp suficient de expunere. Daca debitul este prea mic, se produce un bulgare de caldura care poate deteriora lampa UV.

Modele de sterilizatoare UV

 

In functie de scopul utilizarii lor, statiile UV se impart in functie de puterea lampii, dupa cum urmeaza:

- 6 W – folosite in special la purificare UV atasata sistemelor de osmoza, ultrafiltrare, acvarii – tip racord 1/4’’
- 25 W – folosite direct pe teava de apa rece a consumatorului – tip racord 1/2’’
- 55 W – folosite pentru dezinfectia in sistem casnic, la intrarea apei potabile in casa (obligatoriu montare prefiltre) - tip racord 3/4’’.
- 210 W, 315 W, 420 W, 630 W, - folosite in dezinfectii industriale sau piscine, avand in componenta mai multe lamp tip racord 1.5’’, 2’’, 2.5’’ , 3’’.

 

Schema montaj sterilizatoare UV

Asa cum a fost expus un rol important in eficienta unei lampi UV il are calitatea apei supusa acestui proces.
De aceea este foarte important sa aveti o apa cat mai curata si fara alte impuritati.

2 aspecte sunt de luat in considerare : 

- Prefiltre la intrarea apei in sterilizator. Conform cercetarilor s-a stabilt ca este necesara montarea a cel putin 1 prefiltru care sa poata filtra apa pana la 1 sau 5 microni.

- Duritatea apei. Duritatea apei este data de prezenta intr-un numar mai mare sau mai mic a ionilor de Calciu si Magneziu din apa. In cazul in care mineralele sunt in numar mai mare decat normal, acestea vor actiona practic ca o bariera protectoare in calea razelor UV , eficienta sistemului de UV scazand dramatic. S-a stabilit ca pentru o functionare in norme, duritatea apei trebuie sa fie < 6 grade Germane.

 

 

AVANTAJE DEZAVANTAJE
Nu se adauga chimicale in apa potabila Eficienta sterilizarii este influentata de anumiti factori: suspensii in apa, duritate, etc
Nu se adauga produse de dezinfectie Sterilizarea UV nu elimina alte metale grele sau contaminanti.
Eficeinte din punct de vedere al costurilor  
Actionare rapida    
Eficienta demonstrata  
Mai eficienta decat clorul in fata unei variatii mai mari de microorganisme    
Simplu de intretinut.  

 

Intrebari Frecvente:

Razele UV sunt expuse direct in apa?
Da si NU. Da, razele sunt expus in apa, dar lamap UV nu. Practic lampa UV este protejata de o teaca de Quartz (sticla tratata), astfel incat ca apa sa nu ajungaa la lampa UV.

Cum se curata teaca de Quartz si cat de des?
Teaca de Quartz ar trebui stearsa cu o carpa de fiecare data cand se schimba lampa.

Cat de frecvent se schimba lampa UV?
Lampa UV (tubul) este proiectat sa functioneze in paramaetrii timp de 1 an. Dupa 1 an de zile incepe sa isi piarda din putere si automat din eficienta.

Influenteaza sistemul UV gustul apei?
Nu, sistemul nu influenteaza gustul sau mirosul apei. Energia emisa de tubul UV nu are nici un efect asupra gustului apei.

Este recomandata folosirea sistemului impreuna cu alte sisteme de filtrare?
Asa cum s-a aratat, o foarte importanta in efeicenta sistemului UV il are calitatea apei – mai exact cat de “curata” este. Pe masura ce apa contine mai multe substante solide, minerale, etc... eficienta sistmeului UV este limitata. Astfel incat este recomandata folosirea prefiltrelor (5-1 micron) si/sau a dedurizatorului (duritate apa mai mica de 6 grade Germane)

In cazul in care este folosita cu alte filtre, in ce pozitie ar trebui plasata?
Este recomandata instalarea sistemului ca un ultim stadiu de filtrare chiar inainte de intrarea apei in folosinta

Sunt nocive radiatiile UV?
Nu. Radiatiile UV doar penetreza lampa si au aceeasi influenta ca si razele de soare

Se poate filtra apa calda cu sistemul UV?
NU este recomandata filtrarea apei calde deoarece aceasta va slabi garniturile si conexiunile, existand si riscul arderii tubului UV

Daca tubul de lampa UV se inegreste la capete inseamna ca nu mai functioneaza?
Nu. Innegrirea tubului de lampa UV la capete este normala. Lampa UV se defecteaza foarte rar. Este foarte importanta schimbarea ei anuala.

Daca inchid lampa cand nu este in folosinta ii maresc durata de viata?
Nu, nu este recomandata pornirea si oprirea repetata a sistemului doar daca este conceput de asa natura.