Importanta apei in viata noastra - Aquatime.ro

Filtru apa, purificator apa, filtre apa, purificatoare apa

Sorteaza dupa:
Arata:
Filtru apa, purificator apa, filtre apa, purificatoare apa

Apa in viata noastra?

 Organismul uman este in proportie de 60-70% apa; 75% din compozitia creierului este apa; 80% din compozitia celulelor de sange este apa.
Apa transporta nutrientii si oxigenul catre celule organismului.
Apa are un rol esential in corecta fluidizare a vaselor sanguine;
Ajuta digestia si previne constipatia;
In cazul in care nu este consumata in cantitati suficiente, lipsa apei creste riscul de aparitie a pietrelor la rinichi si a infectiilor urinare;
Detoxifierea naturala a organismului se realizeaza cu ajutorul apei, care este catalizatorul acestui proces;
Cantitatea apei consumate este la fel de importanta ca si calitatea apei.

Daca consumam apa care contine substante chimice, atunci ne fortam ficatul si rinichii sa filtreze aceste substante, rezultatul fiind riscul crescut de aparitie a bolilor la aceste organe;
Nivelul de vitalitate al organismului este in directa legatura cu cantitatea de apa consumata;
Cantitatea de apa recomandata spre a se consuma este de 2-3 litri pe zi;
Un consum de apa regulat si de calitate corespunzatoare, va permite corpului sa intre in procesul natural de autovindecare;
Apa contaminata dauneaza in mod special copiilor;

Cata apa ar trebui sa bei zilnic?

Indiferent de stilul tau de viata(sedentar ori activ), va trebui sa bei suficient de multa apa pentru ca organismul tau sa functioneze la parametrii optimi.

Conform The National Academies of Sciences, Engineering and Medicine, persoanele ce par a fi hidratate optim ar trebui sa consume in cazul femeilor 2,7 litri de fluide/zi, iar in cazul barbatilor 3,7 litri de fluide/zi(fluidele incluzand apa, diferitele bauturi consumate de-a lungul zilei si mancarea). In medie, 20% dintre fluide provin din mancare. Atentie: a nu se confunda totalul de fluide cu apa consumata separat. De multe ori, tindem sa calculam doar apa consumata singular, fara sa avem in vedere si cantitatea de lichide prezenta in multe alimente consumate de-a lungul zilei.

Valorile indicate acopera nevoile persoanelor sedentare din zonele cu climat temperat.

Totusi, valorile par destul de mari pentru cei “2 litri” de apa/zi cu care suntem mai toti obisnuiti a auzi ca ar trebui consumati. Cifrele prezentate au in vedere cantitatea totala de fluide/zi, nu cantitatea de apa care ar trebui sa fie consumata separat de alte alimente, in fiecare zi.

Nevoia de hidratare a organismului  difera in functie de fiecare persoana. Valorile prezentate nu sunt valabile pentru orice persoana. Pentru a determina cantitatea necesara organismului tau, ai putea sa testezi care sunt nevoile corpului tau atat intr-un context sedentar, cat si intr-unul bazat pe activitati fizice mai mult sau mai putin intense.

Organismul este cel mai bun prieten al tau, setea te va ajuta sa intelegi care sunt nevoile tale reale.

Orice exces are in general un efect mai putin placut. Ar fi ideal sa nu incerci sa bei mai multa apa decat are nevoie organismul tau.

Importanta apei pentru fizicul uman

Apa are numeroase beneficii pentru diferite sisteme si organe ale corpului tau. Apa are mult mai multe efecte pozitive asupra organismului, in randurile urmatoare fiind enumerate doar o parte a lor.

1. Ajuta digestia

Apa bauta inainte, in timpul, si dupa incheierea mesei ajuta digestia. Cercetarile demonstreaza, contrariu asteptarilor sau miturilor, ca apa este un factor benefic pentru o descompunere eficienta a mancarii.

2. Apa ajuta articulatiile

Apa contribuie la buna functionare a articulatiilor, fiind o componenta de baza a lichidului sinovial(responsabil pentru lubrifierea articulatiilor). Astfel, sunt diminuate socurile si eventualele dureri din zona articulatiilor.

3. Apa are impact pozitiv asupra formarii muschilor

Tesuturile musculare sunt in proportie de aproximativ 75% apa, hidratarea lor corespunzatoare ajutand la formarea proteinelor in muschi.

4.Sporeste eliminarea toxinelor

Apa este prietenul corpului tau atunci cand vine vorba de eliminarea toxinelor prin transpiratie, urina sau materii fecale. Consumand suficient de multa apa pentru organismul tau vei ajuta circulatia. Acest stimul pozitiv permite ca rinichii sa primeasca substantele necesare pentru indeplinirea optima a sarcinilor specifice rolului lor in cadrul organismului.

Importanta apei pentru creierul uman

Aproximativ trei sferturi ale creierului tau sunt compuse din apa. Indiferent de cat de solicitat intelectual in viata de zi cu zi, va trebui sa te hidratezi pentru a suplini lipsurile de apa.

Concentrat asupra sarcinilor specifice activitatilor tale, ai putea sa omiti aceasta nevoie cruciala a organismului. Lipsa hidratarii in cantitati adecvate nu poate decat sa conduca la efecte negative.

Numeroase studii au aratat legatura dintre consumul insuficient de apa si functiile cognitive ale creierului.

Persoanelor deshidratate cu cel putin 2% din totalul greutatii corpului lor le-au fost afectate: atentia, capacitatea aritmetica si memoria pe termen scurt si lung.

De asemenea, deshidratarea usoara poate, in cazul copiilor, rezulta in probleme de dispozitie precum: neliniste, agitatie, letargie, confuzie.

Hidratarea pentru persoanele care doresc sa se mentina in forma

Indiferent de tipul activitatii sportive in care te implici, vei avea nevoie de toate resursele necesare pentru a face fata cu brio exercitiilor fizice. Risti sa nu atingi potentialul maxim al corpului tau in cazul in care nu te hidratezi suficient.

Efortul fizic va determina ca organismul sa piarda fluide atat prin transpiratie, cat si prin urina. Cantitatea de apa pe care va trebui sa o consumi este strans legata de greutatea corpului tau. Mai exact, va trebui sa monitorizezi greutatea corpului tau inaintea inceperii exercitiilor fizice si dupa incheierea acestora.

Pentru 1kg de fluide in minus, va fi nevoie sa te hidratezi dupa antrenament cu 1,25 – 1,5 l de fluide.

Datele prezentate sunt doar de referinta. Cantitatea de apa de care va fi nevoie pentru acoperirea lipsei de apa din organism depinde de fiecare persoana in parte.

Hidratarea pentru micsorarea apetitului si eliminarea grasimilor din organism

Persoanele care se confrunta cu supraponderalitate apeleaza de foarte multe ori la suplimente extrem de costisitoare pentru a scapa de surplusul de grasimi. Apa poate spori revenirea la greutatea normala, diferite studii demonstrand importanta apei in raport cu pofta de mancare si cu reducerea lipidelor din organism.

1. Apa descurajeaza apetitul persoanelor non-obeze

Tinerii care au participat la acest studiu au fost rugati sa consume aproximativ 500 ml de apa cu 30 de minute inainte de masa. Rezultatele au aratat o reducere a apetitului ca urmare a unei usoare senzatii de plenitudine aparute prin intermediul aportului preliminar cu apa.

2. O cantitate mai mare de apa consumata zilnic poate determina o reducere a grasimii corporale

Studiul a fost realizat cu ajutorul a 50 de femei supraponderale care, timp de 8 saptamani, au consumat cu 1,5 l de apa mai mult decat cantitatea zilnica necesara organismului lor. In final, studiul a relevat o importanta reducere a grasimii corporale. 

Cum iti dai seama daca esti deshidratat?

Deshidratarea apare chiar in momentul in care iti este sete. Acesta este semnalul prin care corpul iti transmite ca a pierdut fluide. Uneori, deshidratarea este tratata superficial, nefiind luate in considerare efectele mai putin placute ale acestei afectiuni asupra corpului si mintii. Foarte multe persoane se confrunta cu deshidratare fara ca macar ele sa stie acest lucru. De aceea, este foarte important ca hidratarea sa fie facuta cu apa de calitate in cantitatile potrivite corpului nostru.

Semne ale deshidratarii usoare sau moderate:

Sete
Dureri de cap
Crampe musculare
Ameteala
Slabiciune

Semne ale deshidratarii severe:

Piele extrem de uscata
Puls rapid
Varsaturi
Confuzie
Temperatura ridicata

Posibile efecte ale hidratarii necorespunzatoare:

- nivelul de energie al organismului tau ar putea sa scada
- hipotensiunea arteriala – scaderea tensiunii arteriale sub limitele normale
- aparitia durerilor articulare
- aparitia constipatiei
- lipsa claritatii mentale

Beneficiile sistemelor de filtrare a apei

Puteti beneficia de consumul nelimitat al uneia dintre cele mai importante surse de sanatate din viata noastra;
Din momentul instalarii filtrului puteti folosi apa inclusiv la pregatirea manacarurilor si a bauturilor racoritoare – se recomanda acest lucru; Costurile anuale de intretinere sunt minime;
Prin achizitionarea acestor filtre aveti in casa o sursa de apa curata, sanatoasa si care va costa infim in comparatie cu apa imbuteliata;
Filtrele de apa reduc substantial riscul aparitiei cancerului in diverse forme prin eliminarea clorului din apa si a altor compusi chimici.
Scapati de povara zilnica a caratului apei de la supermarket;
Amortizarea investitiei intr-un sistem de osmoza se realizeaza inca din primele 2 luni de la achizitie.
Exemplu calcul: Consum zilnic (minim estimat) apa potabila/familie 4 persoane: 10L
Cost estimat de achizitie apa imbuteliata: 1.25 lei/L Cost Zilnic: 1.25 lei X 10 Litri = 12.5 lei/zi Cost Lunar: 2.5 X 30 zile= 375 lei/luna
Anual faceti economii de pana la 3.700 lei.